Grensoverschrijdend gedrag heeft vele verschijningsvormen, verschillende oorzaken, is van alle tijden en komt op bijna iedere werkplek voor. Waar mensen samenwerken, gaan ze soms ook over elkaars grenzen heen. Je zou kunnen zeggen: waar gehakt wordt, vallen spaanders. Maar dat is te kort door de bocht, doordat de impact van grensoverschrijdend gedrag zo groot is voor degene die het overkomt, voor het team en soms ook voor de hele organisatie. Het is daarom van groot belang om problemen op de werkplek op een veilige manier op te lossen.

Veilig, zodat de medewerkers elkaar echt horen. Er is vaak angst om niet serieus genomen te worden, om te oordelen, en wat zal het met het team doen? Ook de suggestie het ongepaste gedrag zelf uitgelokt te hebben, snoert veel slachtoffers bij voorbaat de mond. Naast angst spelen gevoelens van schuld, schaamte en zelftwijfel, die een open gesprek onmogelijk maken. Door de inzet van een ervaren mediator kunnen beide partijen met vertrouwen door moeilijke gesprekken navigeren zonder angst voor vergelding of een oneerlijk oordeel.

Bij verschillende mediations n.a.v. grensoverschrijdend gedrag heb ik gemerkt dat als dit gedrag in veiligheid wordt besproken, ook de oorzaken van het gedrag ter tafel mogen komen en onderdeel worden van de oplossing. De oplossing is vaak waardevol voor de partijen en voor de organisatie.

Deel dit artikel via sociale media

Maak kennis met Marieke Janus

In een vrijblijvende eerste kennismaking bespreken we de zaak en de mogelijkheden. Janus Legal & Mediation is helder in de wijze waarop de zaak wordt aangepakt, de risico’s en de tarieven.